Antradienis 03 Gruo 2019
 
 

Kalendorius

Gruodis 2019
PATKPŠS
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Prisijungti



Lankomumo statistika

Turinio peržiūrėjimai : 443364

LRT mediateka

Reklaminis skydelis

Dabar lankosi

Mes turime 1 svečią online
Reklaminis skydelis
Error: GD2 library does not support JPG!
Šiaurės šalių bibliotekų savaitė PDF Spausdinti Email

Lapkričio 11-17 dienomis „Vyturio“ progimnazijoje vyko  Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, skatinanti puoselėti skaitymą balsu, šiaurietiškas pasakojimo tradicijas ir literatūrą. Kai į mūsų šalis ateina pats tamsiausias metų laikas, mes uždegame žvakes ir skaitome knygą.

1a mokiniai prietemoje prie žvakės šviesos kalbėjo apie žiemą: ką galima veikti žiemą, kodėl yra laiko daugiau skaityti. Susidomėję klausė mokytojos Editos skaitomos ištraukos iš Ingos Borg knygos „Žiema su Plupu“. Po to prisiminė, ką išgirdo: kokie veikėjai buvo, ką jie veikė. Pamokos pabaigoje susižavėję apžiūrėjo danų dailininko E. Kristenseno plakatą.1b mokiniai kartu su mokytoja Elena apžiūrėjo žemėlapį, rado Lietuvą, išsiaiškino, kur yra šiaurė, kokios tautos ten gyvena. Pirmokus sužavėjo dailininko E. Kristenseno piešiniai.

 

1c klasės mokiniams  gerai sekėsi skaityti ištrauką „Žiema su Plupu", linksmai ją aptarti. Mokytoja Renata su mokiniais išsiaiškino, kas yra samiai, kur jie gyvena, kuo verčiasi. Smagiausia buvo skaityti prie žvakių, o paskui jas užpūsti. Per dailės pamoką pirmokai nupiešė  Plupo namuką ir jį patį.

Skaitant Lanos Hansen kūrinį „Sila. Istorija apie klimato kaitą"  3 b klasės mokinius suintrigavo pagrindinis veikėjas ir kilni jo misija - padėti Žemei. Iki pat teksto pabaigos mokiniai negalėjo suprasti - kas jis? Berniukas ar paukštis? Su mokytoja Daina trečiokai  aptarė, kad labai svarbu saugoti mus supančią aplinką, neteršti jos, rūšiuoti atliekas ir perspėti netinkamai besielgiančius vaikus bei suaugusius. Mokiniai prisiminė, kad yra dalyvavę pilietinėje akcijoje, kai vienu metu visame pasaulyje buvo išjungta elektra ir namų languose sužibo žvakių liepsnelės.
„Žemė ilsėjosi kartu su žmonėmis, gyvūnais ir paukščiais“,  - sakė trečiokė Neda. Lanos Hansen kūrinys teigiamai nuteikė mažuosius 3b „vyturiečius". Jie pasiryžo imtis iniciatyvos ir pavasarį prisidėti prie savo kiemo, mokyklos, parko ar miško švarinimo.

4a klasės mokiniai su mokytoja Janina skaitė ištrauką iš Lanos Hansen knygos „Sila. Istorija apie klimato kaitą". Vaikai atsakinėjo į paruoštus klausimus: „Ko norėtum paklausti rašytojos? Kodėl keičiasi klimatas? Kokia neigiama klimato kaitos įtaka žmogui?“.

4c mokiniai su mokytoja Dale susipažino su Šiaurės šalių bibliotekų savaitės prasme, klausėsi mokinės Ugnės močiutės skaitomos Lanos Halsen knygos "Sila. Istorija apie klimato kaitą" ištraukos. Aptarę ištrauką, diskutavo, kaip kiekvienas galėtų prisidėti prie gamtos švarinimo, įvardijo  konkrečius žingsnius: nešiukšlinti, pamačius  šiukšles gamtoje, jas surinkti, patarti suaugusiems rečiau naudoti mašinas, geriau į darbą važiuoti dviračiu.

Mokytoja Lina su penktokų skaitymo grupe skaitydami Lanos Hansen kūrinį „Sila. Istorija apie klimato kaitą" taikė numatymo metodą. Mokiniai aptarė ekologines problemas, diskutavo apie gamtos taršą. Vaikams patiko tekstas, todėl kad galima fantazuoti, svajoti.

6c klasės skaitymo grupė ir mokytoja Raimonda per Skaitymo valandą skaitė tekstą iš Tarjei Vesaas knygos „Ledo pilis". Skaitydami mokiniai įsivaizdavo Unos kelią iki ledo pilies. Jie stengėsi „išgirsti“ aprašomus šalčio garsus: nuo žingsnių skambančią žemę, braškantį ledą, poškančias rastinio namo sienas. Mokiniai Unos akimis matė šiaurietiškos gamtos paslaptis: apšarmojusią žemę, sidabru žvilgančias beržų šakas, plieninį ežero ledo sluoksnį, ledo luite sustingusius plačius kardo formos lapus, plonus stagarus, vabzdžius, susiformavusius perlus, kurie spindėjo lyg tikri. Paanalizavę tekstą ir plakatą, kuris sukurtas Šiaurės šalių bibliotekų savaitei, mokiniai pastebėjo, kad jie susiję: pro užšalusį ežero ledą stebėti dugną taip pat įdomu, kaip ir pro plakate pavaizduotą rakto skylutę. Kiek daug galima atrasti smulkių šalčio paslapčių!

Larisa Fofonovienė